onsdag 23 juni 2010

Avskeda hamnarbetarna

Idag inleddes Hamnarbetarförbundets blockad mot israeliska varor. Detta är en fullständigt absurd aktion som jag innerligt hoppas kommer att betraktas som olaglig. Jag hoppas också att arbetsgivaren är i sin fulla rätt att omedelbart avskeda de anställda som deltagit i aktionen.

Detta handlar om en aktion som i huvudsak drabbar en svensk arbetsgivare och dess kunder. Varför skall en svensk arbetsgivare betala ett högt pris för att de anställda har lust att driva utrikespolitik? Varför ska en svensk arbetsgivare lida ekonomisk skada för att dess anställda inte gillar Israels politik?

Hamnarbetarna har sin fulla rätt att propagera för en blockad, rikta kritik mot Israel, demonstrera och agera. Men att utnyttja sin anställning för att driva sin politiska linje och på så sätt orsaka ekonomisk skada för andra kan aldrig vara acceptabelt.

Om denna aktion betraktas som legitim och legal så har vi ett stort problem i samhället. Självklart ska då veganer anställda av ICA ha rätt att inte sälja kött, Skanskas personal kan vägra bygga vägar av miljöskäl, rasistiska piloter kan vägra flyga svarta passagerare och självklart är det då också fritt fram för borgerliga brevbärare att vägra leverera post med Socialdemokraterna som avsändare.

Överhuvudtaget är tanken absurd att fackföreningar ska driva utrikespolitik. Hur agerar vi när Läkarförbundet kommer på att de vägrar operera judar på samma sätt som hamnarbetarna vägrar transportera gods till och från israeliska företag?

Nej, skärpning Hamnarbetarförbundet. Skärpning övriga fackförbund som inte tar aktivt avstånd från aktionen och skärpning alla vänsteranhängare som hyllar Hamnarbetarna. Tänk om! Detta är en fullständigt galen aktion och det bör man inse oavsett hur kraftigt man än vill fördöma Israels agerande.

1 kommentar:

  1. Skönt att se att du verkar vara på bättringsvägen! Själv tänkte jag strejka mot Orröns fästingar genom att bära gummistövlar hela midsommar.

    SvaraRadera