torsdag 15 juli 2010

Melin bör följa Littorins exempel

Idag har Sven-Otto Littorin talat ut kring det sexköp Aftonbladet anklagat honom för. I mina ögon finns det bara en sak att säga kring hela historien: Aftonbladets agerandet hittills är skandalöst och tf ansvarig utgivare Lena Melin bör snarast lämna sin post.

I en rättsstat har alla anklagade rätt att betraktas som oskyldiga tills det finns en fällande dom. Vid publiceringen var Aftonbladet väl medveten om att detta handlade om ett preskriberat brott som aldrig kommer att prövas i domstol. Ett tämligen gynnsamt scenario för en tidning som bygger anklagelserna på uppgifter från en anonym och skyddad källa. Jag hade inte haft något emot en publicering av uppgifterna om de därefter hade följts av en polisanmälan och en efterföljande domstolsförhandling där Littorin haft en möjlighet att bevisa sin oskuld. Att anklaga någon för ett grovt och stigmatiserande brott där den tilltalade inte har någon som helst möjlighet att bli friad i en domstolsförhandling är rent ut sagt vidrigt.

Om vi utgår från att Littorin är oskyldig, vilket vi bör göra i en västerländsk demokratisk rättsstat, så är Aftonbladets agerande det lägsta vi sett från kvällspressen på mycket lång tid. Frågan är om någon som tar rättssäkerhet på allvar kan ta Lena Melins kommande politiska kommentarer seriöst? Mitt förslag är att hon snarast gör Littorin sällskap och lämnar sin post.

3 kommentarer:

 1. Kan inte göra annat än att hålla med.

  SvaraRadera
 2. hej, läser din blogg och tycker den är bra. hur ser du på nyheten om att centerpartiet i sthlm ska satsa på rika med intressen som sportdykning etc?

  SvaraRadera
 3. Självklart ska inte Centerpartiet vara ett parti som i praktisk politik satsar på de med högre inkomst. På samma sätt är det centralt att man lyckas aktivera politiska företrädare från alla samhällsklasser och med olika bakgrund.

  Däremot är det centralt för partiet att få ett stort väljarstöd och på så sätt politiskt inflytande. Att man då väljer att satsa sin marknadsföring i områden med förhållandevis många höginkomsttagare bygger naturligtvis på opinionsundersökningar. Mätningar som tyder på att det är just i dessa områden partiet har störst sannolikhet att få väljarna att i praktiken lägga sin röst på Centerpartiet den 19:e september.

  Att inte rikta sin marknadsföring mot den grupp där den största potentialen för framgång finns vore ett rent tjänstefel. Jag vill se att Centerns politik genomförs i praktiken. Det kan bara ske genom bra valresultat och en framgångsrik valkampanj.

  SvaraRadera