lördag 30 oktober 2010

Ibland är det bättre att var tyst socialdemokrater!

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten har fått hård kritik för att hon för två år sedan deltog i en konferens där såväl resa som uppehälle bekostades av Shell. Aftonbladets Lena Melin kräver Arkelstens avgång och många socialdemokrater, med Mona Sahlin i spetsen, stämmer in i kritiken.

Min rekommendation till dessa socialdemokrater är att tänka efter ytterligare en vända kring hur läget ser ut i svensk politik. Som exempel kan nämnas att Wanja Lundby-Wedin är ordförande i landets största fackförening. Detta kombineras med ett uppdrag som ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.

- Det är stor skillnad på multinationella företag och folkrörelser, svarar då dessa socialdemokrater.

Så sant. Men om vi då tar diskussionen till nästa steg, så ser vi att Wanja Lundby-Wedin kombinerar platsen i verkställande utskottet med en post som styrelseordförande i Folksam.

- Vi talar fortfarande om en folkrörelse, säger då socialdemokraterna.

Möjligen sant. Men i nästa steg kan vi enkelt konstatera att Folksam är största ägare i börsnoterade Swedbank. Ett vinstmaximerande börsbolag där en annan storägare fram till ett par veckor sedan hette Cevin som styrs av Christer Gardell. Ett riskkapitalbolag registrerat på Cayman Island och ett bolag som har precis lika stort intresse av framgångar för Swedbank som folkrörelsedrivna Folksam. Plötsligt har vi en situation där riskkapitalister på Cayman Island direkt gynnas av att ha en person i socialdemokraternas verkställande utskott som företräder deras intresse. Så hade inte fallet varit om Wanja Lundby-Wedin enbart hade nöjt sig med att vara fackordförande.

Utöver detta så hittar vi även Wanja Lundby-Wedin i styrelsen för Aftonbladet. Ett styrelseuppdrag där hon har till uppgift att maximera vinsten för ägarna som i detta fallet är börsnoterade Schibstedt. En vinst som i sin tur delas ut till ägarna. Schibstedts tredje största ägare är amerikanska JP Morgan Chase. I praktiken har vi då en representant i socialdemokraternas verkställande utskott som direkt har till uppgift att maximera vinsten för en av USA:s största banker.

För egen del upprörs jag inte av att Wanja Lundby-Wedin sitter på mängder med stolar. Kanske är det till och med positivt att hon får en inblick i t ex bank- och försäkringsbranschen. Däremot har jag en uppmaning till Mona Sahlin och andra socialdemokrater som kastar sten mot Arkelsten. Tänk igenom läget ytterligare en vända! Är inte Wanja Lundby-Wedins alla lojaliteter och styrelseuppdrag en mer relevant fråga att diskutera än Arkelstens tvådagarskonferens?

Mer finns att läsa hos Per Ankersjö, Röda Berget, Carl B Hamilton och Johan Hedin.

5 kommentarer:

 1. Wanja sitter inte i Aftonbladets styrelse....

  SvaraRadera
 2. Korrekt! Resonemanget var bara giltigt åren fram till våren 2009 då Wanja Lundby-Wedin lämnade styrelsen för Aftonbladet, vilket jag hade missat.

  SvaraRadera
 3. Wanja är ordf i Folksam sak. Det är Folksam Liv som är storägare i Swedbank....

  SvaraRadera
 4. Visst är Lundby-Wedin ordförande i Folksam sak och visst är det livbolaget som står för det stora ägandet i Swedbank. Om man då tycker Wanja Lundby-Wedin är ett dåligt exempel, så kan vi istället ta Hans Tilly. En person som kombinerar en styrelseplats i Folksam liv med en plats i Socialdemokraternas partistyrelse.

  SvaraRadera
 5. Aha Hans Tilly också... Jag som trodde att du bara hade problem med kvinnliga ledare....

  SvaraRadera