För någon vecka sedan presenterade de rödgröna ett nytt förslag för den offentliga sjukförsäkringen. En kostsam åtgärd är att man vill höja taket i försäkringen från 7,5 till 10 basbelopp. För mig är det en mycket märklig åtgärd från några som säger sig vilja satsa på de svagaste i samhället. I praktiken innebär detta att skatten höjs för de sämst ställda för att de som tjänar t ex mellan 30 000 och 36 000 kronor per månad ska få extrapengar vid sjukskrivning. Är det verkligen en rimlig och socialistiskt rätt prioritering att ta från de fattiga och ge till de rika på detta sätt?
Redan idag får över 90 % av de anställda 80 % av lönen i sjukersättning även på högre lönelägen. Detta beror på att ersättningen från Försäkringskassan kompletteras med kollektivavtalade försäkringar som ITP. Den enda egentliga konsekvensen av denna miljardsatsning från de rödgröna blir att de anställda får samma skydd, men att ersättningen kommer från staten istället för från de försäkringar som arbetsgivaren bekostar. Den anställde individen kommer inte att märka någon skillnad och den ende som kan jubla över förslaget blir då arbetsgivarna som får klart lägre försäkringskostnader.
Om man ska se detta positivt så är det en miljardsatsning på bättre företagsklimat. Det behövs och det uppskattas. Frågan är bara om det inte är såväl enklare som effektivare att ge arbetsgivarna dessa miljarder genom sänkta arbetsgivaravgifter istället för i form av sänkta sjukförsäkringspremier till försäkringsbolagen?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar