söndag 11 april 2010

LO, procent och solidaritet

Under förra veckan fick Moderaterna och finansminister Borg kritik från arbetarrörelsens företrädare för att skattesänkningarna under mandatperioden hade gynnat män och höginkomsttagare och därmed varit orättvisa.

I kronor och ören är kritiken helt korrekt. T ex har en undersköterska inom Kommunal där snittlönen är 19 100 kronor/månad fått en skattesänkning på 1309 kronor/månad. En elektriker å andra sidan som legat på snittlönen 32 400 kronor/månad har fått en skattesänkning på 1754 kronor/månad. Den manlige elektrikern har således fått 445 kronor/månad mer än det kvinnliga vårdbiträdet.

Fokuserar vi istället på procentuell förändring så har vårdbiträdet fått 6,9 % i jobbskatteavdrag medan elektrikern endast fått 5,4 %. Procentuellt har alltså låginkomsttagaren gynnats av regeringens politik.

Idag nobbade Elektrikerförbundet ett avtalsbud som hade gett en löneökning på två år på 3,2 %. Kommunal å sin sida kräver minst 2,6 % i löneökning för sina undersköterskor. Detta är en oerhört märklig linje som LO driver. Om vi utgår från att båda grupperna får tre procent i löneökning så kommer de kvinnliga undersköterskorna att få 573 kronor extra per månad och de manliga elektrikerna 972 kronor. Resultatet i kronor och ören blir således långt mycket mer orättvist än hur regeringens jobbskatteavdrag har slagit.

Kontentan av resonemanget blir att LO driver en linje som gynnar rika män och som ökar klyftorna i samhället. Ska man mot den bakgrunden ta LO:s och arbetarrörelsens kritik mot jobbskatteavdraget på allvar? Varför fokuserar man på procentuell förändring i avtalsrörelsen och kronor och ören när det gäller skattesänkningar? Hur står det egentligen till med solidariteten inom LO? Klart är i alla fall att jag gärna skulle vilja höra Wanja Lundby Wedin svara på frågan varför det är rättvist att manliga elektriker har 70 % högre lön än kvinnliga undersköterskor?

1 kommentar:

 1. Johan Elektriker12 april 2010 02:00

  % hit och % dit, Vad handlar du med % eller rena pengar? Vilket hög inkomsttagare får ut mer utav!

  Synd att du inte är så på läst.
  Elektriker kan få runt 32 000 i lön, om han sover borta( altså han har inte möjlighet att träffa fru och barn) han jobbar troligtvis över 1-3 timmar per dag.
  Vi är bara anställda för 8 timmar. Men ändå TVINGAR CHEFEN OSS ATT SOVA BORTA! Jobba övertid! Envisas om att vi inte alltid ska ha rätt till en toalet att skita på! eller ens tak över huvudet när vi ska äta!

  LO's Krav är 2,6 % på 1 år! Vilket både Kommunal och Elektrikerna vill ha! inte 3,2% på 2 år som är en sänkning av LO's krav!

  Grattis, nu vet du lite mer. Men du kanske har mer frågor?

  SvaraRadera