tisdag 17 augusti 2010

Att bana väg för Sverigedemokraterna

Integrationsminister Nyamko Sabuni har idag lanserat sin bok "Det nya Sverige". Där resonerar hon bland annat kring nya regler för nyanlända invandrares föräldraförsäkring och lönenivåer.

Personligen tycker jag att resonemanget är vettigt. Självklart ska en nyanländ invandrarkvinna med ett barn på fyra år inte inleda sin vistelse i Sverige med 16 månaders föräldraledighet så som ofta sker idag. Givetvis öppnas bättre möjligheter för barnet om det tidigt integreras i förskola och det är definitivt rimligare att föräldrarnas integration påbörjas med SFI eller liknande istället för en, i mina ögon, onödig föräldraledighet. Observera att det inte är någon som ifrågasätter nyanländas rätt att vara hemma med små barn.

På samma sätt är det tydligt att integrationen måste förbättras och att vägen dit stavas jobb. Idag är det uppenbart att en nyanländ somalisk kvinna som saknar språkkunskaper och som är analfabet inte kan skapa ett tillräckligt stort ekonomiskt mervärde för en arbetsgivare på den reguljära arbetsmarknaden. Mot den bakgrunden är det rimligt att diskutera hur det kan skapas en efterfrågan för enklare typer av jobb i tjänstesektorn. Det kan vara lägre ingångslöner för dessa grupper och/eller ett lägre skattetryck. RUT-avdraget är ett bra första steg som skapar vita anställningar med kollektivavtal just för dessa grupper som annars är dömda till ett liv i utanförskap.

Tyvärr så möts Sabunis bok inte av en saklig diskussion. Bloggen Anarkia skriver att Folkpartiet har gjort sig till murbräcka för främlingsfientliga stämningar, bloggen Svensson menar att Sabuni ger uttryck för rasism, SSU:aren Rasmus Lenefors säger att Folkpartiet saknar empati, Socialdemokraten Peter Andersson hävdar att Sabuni inte är värdig sin statsrådstitel och partikamraten Christian Norlin menar att Folkpartiet numera är ett brunt parti. I ett inlägg igår vädjade också Socialdemokraten Björn Andersson till medborgarna att välja det rödgröna framför det blåbruna tåget.

Dessa rödgröna skribenter som kallar Sabuni för rasist och Folkpartiet för ett brunt parti: Kan ni inte istället för mig förklara vikten av att en nyanländ invandrare med en fyraåring måste ha rätt till 16 månaders föräldraledighet? Hur tror ni att er adekvata och viktiga kritik mot Sverigedemokraterna ska tas på allvar en politiskt ointresserad väljare när ni redan tagit till dessa övertoner?

Vi har stora integrationsproblem i landet. Det måste tas på allvar och diskuteras. Att spela ut fascist- och rasistkorten mot sakliga folkpartister är farligt. Det, om något, är att bana väg för Sverigedemokrater vars tyngsta argument är att integrationsproblemen bara tystas ned av de etablerade partierna. Skärpning!

4 kommentarer:

 1. Noterat att uppslutningen kring Sabunis artikel nu finns inte bara i Fp, hos moderata bloggare utan - föga förvånande - också hos stureplanscentern. Det här blir dystrare och dystrare men inte ett dugg förvånande.

  "Stora integrationsproblem". Är också centerns lösning på detta - som i många fall handlar om ren diskriminering då högutbildade från andra länder än de västeuropeiska - inte får jobb de faktiskt är kvalificerade? Och en liten "hint": Det är inte staten, sossarna eller facket som väljer bort den arbetskraften utan arbetsgivaren. Avser centern att göra något åt det?

  SvaraRadera
 2. Justering av den lilla kommentaren. Om centerns lösning borde ha tillfogats "sänkta löner" eller dyl för att sammanhanget ska gå ihop. :-)

  SvaraRadera
 3. Bjerke, om jobb till vissa personer skattesubventioneras så är det diskriminerande mot andra som inte får samma subvention och risken finns att dessa andras jobb trängs undan eftersom de är dyrare. Om regeringen själv diskriminerar öppet och avsiktligt (som med instegsjobben) hur ska den ha någon som helt trovärdighet att kritisera om privatpersoner eller andra aktörer diskriminerar?

  Peter, arbetsgivaren väljer nog bort dem av rationella skäl. Dels är formella utbildningar inte jämförbara mellan olika länder, dels är språklig och kulturell kompetens viktigt för hur man fungerar i jobbet.

  Dessutom är krav på speciella lediga dagar eller risken för dryga böter via DO-anmälan antagligen ett skäl att arbetsgivare drar sig.

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarerna. Peter har helt rätt i att invandrare diskrimineras på arbetsmarknaden. Det innebär dock inte att deras arbetslöshet inte är ett problem.

  Idag har vi hög arbetslöshet bland vissa invandrargrupper, ungdomar och personer med låg utbildning. Där ser jag två lösningar på problemet. Dels måste vi acceptera att vi har tappat en stor del av alla enkla produktionsjobb i och med globaliseringen. Vi måste få fram jobb som kan utföras även av de som saknar utbildning och språkkunskaper. Här är tjänstesektorn en utmärkt lösning som kan stimuleras genom sänkt skatt. RUT är lysande, men generellt lägre skatt vore att föredra.

  Ett problem för dessa grupper är att det är svårt att få in foten och få viktig arbetslivserfarenhet. Därför tror jag att sänkta ingångslöner är en utmärkt väg, även om jag inte tror på speciella regler för invandrare. Detta borde gälla generellt och skulle underlätta för såväl invandrare, ungdomar som långtidsarbetslösa.

  Så ja, jag tror att sänkta ingångslöner är en utmärkt lösning för såväl integration som ungdomsarbetslöshet.

  Sedan vore det intressant att höra Peter Andersson förklara varför det är så viktigt att en nyanländ invandrare med ett fyraårigt barn måste ha rätt till 16 månaders föräldraledighet? Är det verkligen ett så fasansfullt förslag som Sabuni kommer med?

  SvaraRadera