måndag 30 november 2009

Mer Perssonpengar

Dagens Industri visar idag en förteckning över de svenskar som har betalat mest skatt under året och följer dessutom upp listan med kommentarer på ledarplats (ej på nätet). Slutsatsen är att H&M:s huvudägare Stefan Persson de senaste fyra åren har betalat 3,4 miljarder kronor i skatt. Det är en intressant siffra eftersom det är exakt samma summa som Socialdemokraterna själva beräknar att få in varje år på en återinförd förmögenhetsskatt. Mot den bakgrunden är det uppenbart hur skadlig förmögenhetsskatten är. Allt som krävs är att Stefan Persson och ytterligare ett par individer väljer att göra som familjerna Rausing och Kamprad och lämna landet för att skatteuttaget ska få ett negativt utfall. Noterbart är att de tio individer som betalar högst skatt bidrar med 1,5 miljarder varje år i skatteintäkter.

Rödgröna politiker i Sverige säger sig stå för jämlikhet och det tillhör inte ovanligheterna att de beskriver sig själva som solidariska medan motståndarsidan representerar en ful egoism. Det är ett märkligt synsätt. För mig är inte socialdemokratiska politiker bilden av solidaritet. Det är väldigt enkelt att, genom tvångsåtgärder, ta in allt högre skatter från medborgarna som man sedan fördelar runt i samhället som allmosor. Pengar som, i värsta fall, t o m kan få namn efter ansvarigt socialdemokratiskt statsråd såsom "Perssonpengar" eller "Wernerssonpengar". Självklart behövs det pengar till statskassan, men vem är det egentligen som står för solidariteten. Är det de socialdemokratiska politikerna eller är det de facto den som bidrar med enorma summor av sina egna pengar?

Familjen Persson bidrar i år med över en miljard till statskassan. Sverige skulle må bra av fler sådana framgångsrika företagarfamiljer. För att lyckas krävs det riskfyllda investeringar i form av tid, engagemang och privat kapital. Riskfyllda investeringar gör man för att få en möjlighet till god avkastning. Mot den bakgrunden är en återinförd förmögenhetsskatt oerhört skadlig och den kan knappast försvaras när det heller inte handlar om större pengar än att Stefan Persson ensam kan generera skatteintäkter som motsvarar 25 % av den tänkta totalsumman. Sverige behöver mer sådana "Perssonpengar" och definitivt inte en återinförd förmögenhetsskatt från rödgröna politiker som sedan självgott klappar varandra på ryggen för det solidariska arbete de utfört.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar