fredag 13 augusti 2010

Hur blir uppsägningar jobbskapande?

De rödgröna säger sig gå till val på jobbskapande. Trots detta blir den första prioriteringen att avskaffa RUT-avdraget, vilket enligt branschen leder till att cirka 5 500 jobb omedelbart försvinner. Som en jämförelse kan nämnas att antalet anställda på SAAB handlar om knappt 5 000 personer. Är det verkligen rätt väg att gå? Reformen har varit framgångsrik och är, enligt Skatteverket, självfinansierande. För egen del kan jag inte annat än se att ett motstånd bygger på ideologi (att alla ska städa upp sin egen skit) och bristande kunskap i beskattning.

Låt säga att en extra städtimme köps för 320 kronor. Kostnaden för staten blir då 160 kronor i subvention. Dessa 320 kronor genererar 64 kronor i moms. Därefter har vi kvar 256 kronor till städaren. När dessa sedan tas ut som lön betalas 61 kronor i sociala avgifter och därefter minst 59 kronor i inkomstskatt. Skatteinäkten blir 184 kronor och kostnaden för staten 160 kronor. Det hela blir således en vinst. Utöver detta uppstår enorma vinster i minskade bidragsutbetalningar till arbetslösa. För mig är det obegripligt hur man kan vara emot en sådan åtgärd med simpla argument av typen "ingen ska behöva torka skit i Djursholm". Än mer anmärkningsvärt är att man inte ens verkar skämmas över sin syn på jämställdhet genom att, om än tillfälligt, ändå fortsätta med att stödja den manliga byggbranschen i form av ROT-avdrag.

Än fler arbetslösa får vi om Vänsterpartiet får sin vilja igenom. Igår presenterade man ett förslag att föräldrar ska få möjlighet att köpa färdig hämtmat från skolkök till en maximal kostnad av 32 kronor per måltid. Vilka ytterligare statliga åtgärdsprogram planeras därefter för de som förlorar sina jobb i kebabkiosekn, på thairestaurangen, på pizzerian, på Findus och på ICA?

Med sådana förslag borde det vara uppenbart att de rödgröna saknar all form av trovärdighet i jobbfrågan, eller?

Mer att läsa finns hos ETR.

1 kommentar:

  1. Det är ju lite bisarrt att Almegas fantasisiffror återigen presenteras som någon form av fakta, efter att de visat sig frisera sin statistik vansinnigt friskt för några månader sedan torde Almegas trovärdighet vara förbrukad. Märkligt att tänka sig att en åtgärd som de facto genererat någonstans mellan tusen och tvåtusen jobb skulle kunna leda till att över femtusen jobb försvinner om den tas bort.

    *RUT-bidraget är en oerhört dyr reform, betydligt fler jobb skulle kunna skapas för de pengarna

    *Det är en grym orättvisa att premiera en bransch framför en annan genom att ge den skattesubventioner. Verksamheter inom andra branscher i Sverige borde känna sig förfördelade

    *Att göra illegal verksamhet som svartjobb och dylikt laglig genom att reducera hindren för dessa är en märklig metod för att hantera problemet. Genvägen till noll brottslighet? Ta bort lagen, om den borgerliga retoriken får bestämma.

    SvaraRadera