torsdag 2 juli 2009

Lysande

Tidigare ikväll höll Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund sitt tal i Almedalen. Jag vet inte om det beror på att jag börjar bli gammal eller på det faktum att jag snart ska få barn, men jag tyckte att talet var lysande.

Hägglund var konkret och tydlig när han lyfte fram frågor som:

- att ingen tar avstånd från vänstergrupper som slår sönder hela städer och vanliga medborgares vardag i socialismens tecken
- att "alla" röstar för IPRED, men ingen står upp för upphovsrätten i debatten
- att vi har ett alldeles för svagt civilt samhälle i Sverige. Alla väntar på staten, medan vanliga människor i t ex USA tar ett konkret ansvar för sin familj, sin omgivning och sin lokalsamhälle.
- att talet om delad föräldraförsäkring faktiskt handlar om statliga tvångsåtgärder mot individer och inte om jämställdhet
- att skatt faktiskt handlar om frihet. Antingen bestämmer staten över intjänade pengar eller över individen.

Alla ovanstående ämnen är konkreta och vardagliga ämnesområden som de övriga borgerliga partiledarna har talat i gåtor omkring.

Utifrån talen hittills i Almedalen så skulle min röst falla på Hägglund och Kristdemokraterna. Samtidigt inser jag att det är ett parti som inte godkänner homoäktenskap och som propagerat för avskaffad fastighetsskatt och lägre bensinpriser. Det är också förklaringen till varför min röst aldrig de facto kommer att hamna hos KD!

Det innebär också att jag inte är säker på att Hägglund stärkte sin position genom sitt tal. Han höll ett lysande allmänborgerligt tal med ett frihetligt perspektiv. Det gjorde han på ett utomordentligt sätt. Å andra sidan är dessa väljargrupper redan fast förankrade hos Center- och Folkpartiet. Kanske hade han vunnit mer på att tydliggöra skillnaden mot övriga partier och istället värnat familjen, religionen och traditionellt konservativa värderingar?

3 kommentarer:

 1. Om du kan överleva avskaffad fastighetsskatt, så kan du lugnt rösta på Hägglund och kristdemokraterna. Partiet vill inte sänka bensinskatten, och har det mest rimliga förslaget för giftermål mellan homosexuella, nämligen en civilrättslig giftermålsbalk som gäller lika för homosexuella och heterosexuella...

  SvaraRadera
 2. Betänk å andra sidan att KD förutom de ultrakonservatiiva har kreationister (exempel Ella Bohlin) i sina led som kan få stort inflytande. En röst på KD är en röst på stagnation, slut på förändringar, ta gärna ett steg bakåt och låt Gud styra. Betänk då att av alla världens fenomen så är det religionen som har dödat och fortfarande dödar flest människor. Inte krig, naturkatastrofer eller terrorism utan just de religiösas fanatism. Frihet i religiös tappning är oftast "frihet" att vara exakt som religionen påbjuder.
  /Eskil

  SvaraRadera
 3. Hej läser dina svar på mina blogg och uppskattar dem även om jag inte delar dina åsikter. Så länge det är "ganska" trevliga svar så tycker jag det är bra att du skriver på min blogg. Fortsätta med det! KD är ett parti som har en familjepolitik och en människosyn som får mig att rysa. Hans tal var delvis tråkigt, ibland lite väl angripande och som vanligt typiskt konservativt hållet. Ibland var det faktiskt bra. Så länge Hägglund sitter vid rodret har vi radikala sossar inget att frukta /mvh

  SvaraRadera