onsdag 1 juli 2009

Sahlin vill sänka skatten

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin höll ikväll sitt anförande i Almedalen. En intressant sak med talet är att Sahlin vill avskaffa, vad hon kallar, pensionärsskatten. Det vill säga den högre skattesats som pensionärer betalar jämfört med de som är yrkesverksamma och som därför tar del av jobbskatteavdraget.

Faktum är att pensionärerna idag betalar exakt samma skattesats som man gjorde 2006 och som är fastställd av just Socialdemokraterna. Det rimliga alternativet vore därför att man propagerade för ett återinförande av sin egen politik genom att låta pensionärernas skatt ligga kvar samtidigt som man återställde skattesatserna för löntagarna. Det vägen undviker Mona Sahlin. Istället talar hon sig varm för skattesänkningar för pensionärerna.

Ur det perspektivet kan vi konstatera att alliansen har lyckats med något viktigt under den gångna mandatperioden. Socialdemokraterna har övergett sin tidigare skattepolitik och partiledaren gör ett stort nummer av att det krävs sänkta skatter. När det gäller pensionärerna låter Mona Sahlin numera som Bo Lundgren. Jag tycker det är anmärkningsvärt och oerhört positivt! Den politiska debatten och utgångspunkten i inkomstskattediskussionen har uppenbarligen gått åt rätt håll sedan 2006!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar