måndag 22 februari 2010

RUT-avdrag i alla ära, men...

Siffror från Almega visar nu att sektorn för hushållsnära tjänster ökat med 11 400 arbetstillfällen. Tidigare har vi fått bekräftat från Skatteverket att RUT-avdraget innebär ökade skatteintäkter som överstiger utgifterna för reformen.

Vi har med andra ord en otroligt lyckad RUT-reform som underlättar köparnas vardag, ökar skatteintäkterna samt ger dem som står längst ifrån den ordinarie arbetsmarknaden vita jobb med försäkringar, pension och trygghet. Det finns således inte ett enda vettigt argument mot reformen. Än mer absurt blir det när man lyssnar på Socialdemokraterna som vill behålla ROT, men avskaffa RUT. Man vill således gynna vita män i byggbranschen och slå undan benen för invandrarkvinnor i tjänstesektorn. En inte särskilt sympatisk ståndpunkt om ni frågar mig.

Däremot så är RUT- och ROT-reformerna långt ifrån tillräckliga. Enligt mig bör de snarast avskaffas för att bytas ut mot lägre moms och arbetsgivaravgifter i hela tjänstesektorn. Det är inte rimligt att politiker ska styra över individernas val av tjänsteköp. Varför ska det vara mer gynnsamt att anlita en fönsterputsare och en snickare än en reparatör av värmepannan, en sångpedagog eller en personlig tränare? Är det verkligen rimligt att politiker ska bestämma exakt vilka tjänster medborgarna ska köpa?

Lägre skatter skapar en växande tjänstesektor med mängder av nya arbetstillfällen för såväl utbildade kulturarbetare som lågutbildade med dåliga språkkunskaper. Om vi inte accepterar detta faktum får vi stora problem i takt med att all enklare form av industriproduktion flyttar till låglöneländer. Om vi inte vidtar dessa nödvändiga skattesänkningar får vi stora grupper lågutbildade utan plats i samhället och i konstant utanförskap, fattigdom och hopplöshet. Lägre skatter i tjänstesektorn skapar enorma möjligheter för de riktigt svaga i samhället. De grupper som Socialdemokratin och LO säger sig värna, men som man i praktiken straffar genom att hylla LAS och höga skatter. Inte blir det bättre av att tusentals riskerar att förlora sina vita jobb när Socialdemokraterna avskaffar RUT-avdraget vid en eventuell valseger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar