fredag 26 februari 2010

Skattesänkningar för de rika

Jag har läst åtskilliga spaltmeter text som skrivits av socialdemokratiska politiker. En ständigt återkommande fras är att "60 % av skattesänkningarna har gått till de 10 % rikaste i Sverige". En fras som återfinns hos såväl Veronica Palm, Lennart Holmlund som hos Thomas Bodström. Det trista är att jag inte någonstans har hittat en källhänvisning till detta påstående.

I Socialdemokraternas rapport "Högerpolitiken klyver Sverige" står det att 72 % av skattesänkningarna har gått till den rikaste halvan av befolkningen. Ur det perspektivet skulle det vara märkligt, om än inte omöjligt, att 60 % av skattesänkningarna gått till de 10 % rikaste i Sverige. Letar vi vidare hittar vi socialdemokratiska Aktuellt i politiken så kan vi läsa:

- Enligt en granskning som riksdagens utredningstjänst (RUT) gjorde för Vänsterpartiet nyligen har den rikaste tiondelen av befolkningen fått 23 % av skattesänkningarna.

Denna sistnämnda siffra ligger nära Mona Sahlins uppgifter där hon hävdar att 25 % av skattesänkningarna har gått till de 10 % rikaste.

Jag har ingen aning om hur stor andel av skattesänkningarna som de rikaste tio procenten av befolkningen har fått. Klart är i alla fall att det är stor skillnad på RUT:s 23 % och Bodström och Palms 60 %. En annan frågeställning som dyker upp är förstås vilka de rika är? Handlar det om dem med förmögenhet, dem med hög inkomst eller är det en kombination av båda dessa faktorer?

Klart är i alla fall att 33 % av statens skatteintäkter kommer från den tiondel av befolkningen som tjänar mest. Dessa tio procent betalar också mer i skatt än vad de 60 % som tjänar minst betalar tillsammans. Detta kommer från fakta med korrekta källhänvisningar. Klart är också att det är siffror som Veronica Palm och Thomas Bodström valt att bortse ifrån. Jag önskar bara att de kunde vara lite tydligare med varifrån de hämtar sin information.

1 kommentar:

  1. Tack för informationen, matnyttigt!

    Jag tror att sossarna kastar dynga till höger och vänster i förhoppning om att det fastnar någonstans iallafall.

    SvaraRadera