tisdag 23 juni 2009

Självklara skatteregler

Skatteverket har idag, via en artikel från TT, varnat om att ROT-avdraget riskerar att bli en skuldfälla. Anledningen är att om man redan utnyttjar avdraget på 50 000 kronor för hushållsnära tjänster och därefter försöker dra av 50 000 enligt ROT-avdraget, så uppnår man en total skattereduktion på 100 000 kronor. En självklarhet för att kunna minska sin skatt med 100 000 kronor är förstås att man betalar minst 100 000 kronor i skatt. Med tanke på jobbskatteavdrag med mera, så innebär detta att man måste ha en inkomst på närmare 24 000 kronor per månad för att kunna utnyttja de båda skatterabatterna maximalt.

Att kalla detta en skuldfälla är överdrift nummer ett! Jag tror att de flesta kan inse att man inte kan reducera sin skatt med större belopp än vad man betalar i skatt. Vad är alternativet? Att Skatteverket blir skyldig medborgarna pengar?

Överdrift nummer två kommer från en rad Socialdemokratiska bloggare. De menar att denna skuldfälla är något regeringen talar tyst om och försöker dölja samt att regeringen tydligt har avsikten att dessa avdrag minsann endast är till för höginkomsttagare. Några exempel hittar vi här, här och här.

Frågorna som uppstår blir varför den Socialdemokratiska kritiken kommer nu när detta måste ha varit uppenbart för alla för flera månader sedan? Man kan också ifrågasätta om någon verkligen har behov av Skatteverkets extrainformation? Hur många tror på allvar att man kan minska sin skatt med ett större belopp än vad man betalar i skatt? Ibland blir den politiska diskussionen fullständigt absurd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar