onsdag 25 februari 2009

Grundkurs i ekonomi

Nu är det klart att det blir Ibrahim Baylan som blir nu partisekreterare för Socialdemokraterna. Huruvida han är ett bra val eller inte har jag inte direkt någon uppfattning om. Min rekommendation till Baylan är dock att omedelbart sätta sina riksdagsledamöter i skolbänken för en grundläggande kurs i företagsekonomi.

Den socialdemokratiska riksdagsmannen Luciano Astudillo skriver idag ett inlägg i sin blogg på Expressen. Innehåller ser ut som följer:

Hur hänger det ihop?
SAS kan få 1.3 miljarder i ägarkapital, men SAAB kan inte ens få lån? Hur kan Borg å ena sidan se till att staten lånar pengar för att klara utlovade skattesänkningar, men å andra sidan ges SAAB inte lån?
Hur kan det ena vara att värna skattebetalarnas intresse, men inte det andra?
Skrivet av Luciano Astudillo den 25 feb 13:52

Detta är minst sagt ett oroväckande inlägg och förklarar helt Socialdemokraternas märkliga hållning i SAAB-frågan. De har helt enkelt inte förstått bättre. Grunden i all ekonomi är att det är ägarna som ska stå för riskkapitalet i ett aktiebolag. Går bolaget bra får ägarna utdelning, går bolaget dåligt så väntar konkurrs såvida inte ägarna är villiga att skjuta till mer kapital. Det är alltså ägarna som skall stå risken vid en kris. Staten är storägare i SAS och det är följdaktligen helt naturligt att man tar sitt ägaransvar och skjuter till kapital i den nyemission som krävs.

I fallet SAAB har staten ingen ägarandel och har därför ingen anledning att skjuta till riskkapital. Astudillo tycks inte ha förstått skillnaden mellan SAAB och SAS. Det är skrämmande okunnigt av en riksdagsledamot. Å andra sidan så ger det en naturlig förklaring till varför socialdemokraterna är beredda att kasta skattepengar efter förlustbolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar