torsdag 26 februari 2009

Inte förvånad

Nu står det klart att samtalen mellan regeringen och oppositionen kring en eventuell energiuppgörelse har havererat. Jag är inte på något sätt förvånad. Regeringen hade enats om att öppna dörren för en framtida utbyggnad av kärnkraften. Det var grunden i hela uppgörelsen och självklart skulle man inte byta fot någon vecka senare. Att oppositionen plötsligt skulle acceptera kärnkraft var också otänkbart. Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle aldrig ändra sin inställning samtidigt som Mona Sahlin tidigare uttalat en väldigt kategorisk sågning av regeringens överenskommelse. Hon har därmed målat in sig i ett hörn där kärnkraften blir otänkbar för överskådlig framtid. Lite samma hörn som det tagit Centerpartiet 30 år att lämna!

Att överenskommelsen har havererat har såväl positiva som negativa konsekvenser. Nu är det klart att energin blir en viktig valfråga och det är uppenbart att det är Alliansen som har opinionen med sig i en fråga som helt tydligt splittrar Socialdemokraterna. Å andra sidan är det synd för Sveriges konkurrenskraft. En långsiktig blocköverskridande överenskommelse hade varit önskvärd för svensk industri.

Helt klart är att det ska bli intressant att se hur denna fråga kommer att hanteras internt inom Socialdemokraterna där flera tunga fackförbund är på tydlig kollisionskurs med partiledningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar