måndag 23 februari 2009

Monopol

Alliansregeringens planer på att öppna upp apoteksmonopolet rör upp känslor. Bland annat har ett upprop på internet startats under rubriken Rädda Apoteket. Vi har de senaste trettio åren avreglerat mängder med monopol. Socialdemokraterna har alltid en väldigt schizofren inställning i dessa frågor, medan Vänsterpartiet kategoriskt har motsatt sig förändringar.

När kritiken mot en avveckling av Apotekets monopol rasar som värst är det värt att fundera hur läget hade sett ut om vänstern hade fått bestämma. Vi hade fortfarande haft offentligt monopol på inrikesflyg, taxiresor, telefoni och TV-sändningar. Kan vi inte vara eniga om att dessa marknader har förbättrats? Vi har fått ett större urval, bättre service och lägre priser. Få argumenterar idag för ett avskaffande av konkurrens inom t ex mobiltelefoni. Vi har med andra ord hört dessa varningar många gånger vid tidigare avregleringar. Kritikerna och de som oroat sig över utvecklingen har bevisligen haft fel. Jag ser således ingen anledning till varför vi ska lyssna på dessa kritiker denna gång!

I detta skede av debatten kommer det ständigt återkommande motargumentet.

- Men titta på avregleringen av elmarknaden. Elpriset har skjutit i höjden och elbolagen tar ut övervinster!

Här har vi också vänsterns sämsta argument. Elproduktionen är nämligen statligt styrd, vilket gör att elmarknaden i allra högsta grad är en monopolmarknad. Det är ett begränsat utbud där företagen inte får öka produktionen av t ex kärnkraft. Om alla företag som uppfyllde säkerhetskraven själva fick styra hur stor elproduktionen skulle vara, så skulle naturligtvis elen vara billigare. Elmarknaden är således ett typexempel på hur uselt en monopolmarknad fungerar.

Elmarknadens brister är således ett utmärkt argument för att Apotekets monopol snarast bör upphöra. Att samtliga andra länder, utom Nordkorea och Kuba, har valt en konkurrensutsatt apoteksmodell är också argument för en avreglering. Jag vägrar tro att vi i Sverige har hittat den ultimata modellen tillsammans med dessa vidriga diktaturer. Eller vad säger Vänsterpartiet? Var allt bättre förr? Ska vi återinföra ett statligt monopol på telefoni och inrikesflyg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar