onsdag 18 februari 2009

Statligt stöd

Socialdemokraterna vill, med hjälp av statliga pengar, ta SAAB ur det man kallar "en tillfällig kris". Personligen är jag alltid motståndare till stödåtgärder till företag och menar att såväl lysande vinster som konkurser är nödvändiga i en välfungerande marknadsekonomi. Om man nu bortser från det och accepterar statliga stödpengar, så är frågan varför dessa ska gå just till fordonsindustrin? Är det för att LO:s Metall har stora intressen i sektorn? Något bättre svar hittar jag tyvärr inte.

Ta leksakstillverkaren Brio som exempel. Bolaget behöver 300 miljoner i nytt kapital för att undvika konkurs. Vart finns alla socialdemokrater som borde springa Brios ärenden? Varför är Sahlin så tyst när det gäller detta bolag och alla andra som har problem? Faktum är att många av landets småföretag just nu upplever en tuff tid och något som de facto skulle kunna kallas för "en tillfällig kris". Här har vi många, i grunden vitala företag, som faktiskt med ett kortsiktigt stöd skulle kunna ha en framtid.

Nej, istället vill man satsa miljarder på SAAB. Ett bolag som har gått i förlust i 19 av de senaste 20 åren! Är det en rimlig politik?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar