måndag 18 maj 2009

Inte svensk partipolitik

Den planerade EU-parlamentsdebatten i SVT:s Agenda byttes ut mot en inrikespolitisk diskussion mellan partiledarna. Om man läser av svenska folkets intresse är förändringen naturlig. Däremot är det oerhört tråkigt att EU-parlamentsvalet har så oerhört lågt valdeltagande vilket är något som såväl partierna som den statliga televisionen alldeles uppenbart får ta på sig. Visst har det mindre relevans än ett riksdagsval, men samtidigt ger det en möjlighet att påverka vilken inriktning EU skall ta. EU-parlamentet har förändrats och är inte alls längre någon disussionsklubb som saknar inflytande.

Något som jag tycker missas i den svenska debatten är hur väl partigrupperna i EU-parlamentet håller ihop sin röstning. Folkpartiet och Centerpartiet delar partigrupp och tillhör den liberala gruppen medan Kristdemokraterna och Moderaterna tillhör den konservativa/kristdemokratiska gruppen EPP-ED. Det säger förstås inte särskilt mycket och skillnaden mellan Moderaterna och Centerpartiet ska kanske inte överdrivas inom svensk inrikespolitik. I EU-parlamentsvalet tycker jag dock att det är värt att tänka över sitt val av alliansparti ytterligare en gång. Visst kan man tycka att Fredrik Reinfeldt är en bra statsminister, men det behöver inte betyda att Moderaterna är rätt val i EU-parlamentet.

Moderaterna delar grupp med en rad konservativa och kristdemokratiska partier i Europa och oftast lyckas man ena partigruppen i en enda röst. Här tycker jag det finns anledning att tänka till. Visst är Moderaterna ett sympatiskt parti, men man ska också tänka på att en röst på Moderaterna innebär en röst på KD och en röst på rader av kristdemokratiska partier från länder som kulturellt ligger oerhört långt från våra svenska sekulariserade värderingar.

Kontentan av resonemanget är därmed följande: Om man vill stå upp för en liberal politik där man tar hänsyn till individen och personlig frihet så röstar man på Folkpartiet eller Centern. Om man tycker att EU behöver mer moralism och "sunda" religiösa värderingar så röstar man på Moderaterna eller Kristdemokraterna. Tycker man å andra sidan att Marita Ulvskog känns som en progressiv kraft som skall driva unionsarbetet framåt så röster man på Socialdemokraterna. Då röstar man på Sveriges största parti som inte heller har lyckats ha en klar åsikt i några frågor som uppkommit efter 1970, så som EU, EMU, FRA eller kärnkraft. Att välja Linje 2 i över 30 års tid kan jag inte tycka känns särskilt spännande. Är man emot alla förändringar och tycker att Sverige var ett bättre land när vi hade monopol på telefoni, taxi och inrikesflyg på en isolerad marknad så kan man välja Miljö- eller Vänsterpartiet. För mig är valet lätt! Folk- eller Centerpartiet är, i mina ögon, de enda vettiga valen och eftersom jag tidigare har kritiserat förvirrade och populistiska Marit Paulsen, så känns valet enkelt. Därför bör man kryssa Centerpartiets mer liberala kandidater som t ex Abir Al-Sahlani eller Marie Wickberg!

1 kommentar:

 1. Marita Ulvskogs ideologi är kommunistisk med en bakgrund i KFML och hon har agerat på yttersta vänsterkanten i Socialdemokraterna och natt sin position genom att saga sig varit emot girighet och överbetalningar av löner och bonusar i näringslivet.
  Hon kallade den borgerliga valsegern 76 for "en statskupp" och att Lars Lejonborg var en valdtaktsman och hon var en av orsakerna till Socialdemokraternas valforlust varfor hon sparkades som partisekreterare .
  Mona Sahlins satt att fa bort henne ur svensk politik var att utse henne till Socialdemokraternas forsta namn som kandidat till EU
  Marita Ulvskog Hon har alltid obstruerat och motarbetat Eu och nagot annat skal an hennes forsorjning finns inte for att hon skall vara i Brussel men när det yppar sig en möjlighet for henne sjalv till en högavlönad arbetsfri drönartillvaro då kommer saken i ett annat läge, då försvinner ideologin som hon sagt att varit hennes drivkraft hela livet och hon ar beredd att pa skattebettalarnas bekostnad for miljonbelopp bli delegat i EU for att motabeta organisationen innifran. Hyckleri och girighet driver henne och integritet forstar hon inte vad det betyder.

  i kommuner och landsting påverkas sex av tio beslut direkt eller indirekt av beslut fattade i EU och De svenska delegaterna skall verka for att EU:s fordelar kommer landet till del genom forhandlingar och overenskommelser.
  Nu profilerar Marita Ulvskog sig med att hon vill sparka EU ordforande Barosso precis som om hon kan påverka det. Att sanda en sa omdommeslos gaphals till Brussel bara for att forsoja henne med ett arbetsfritt lyxliv ar ett hyckleri och illa underbygg beslut baserat pa inrikes partipolitik. .
  EU kostar landet miljardbelopp och att valja in henne for att motarbeta och obstruera kan inte vara i landets intresse.
  Mona Sahlin far forsoka forsorja sin politruck pa annat satt an genom dina skattepengar
  och sand en delegat till EU som vill gora nagot genom din rost.
  .

  SvaraRadera