fredag 11 september 2009

Sören Holmberg borde vara rökt

På Rapport tidigare ikväll presenterades en statsvetare som "Norges Sören Holmberg". Enligt mig är det inte ett särskilt positivt epitet. Möjligen hade Holmberg en storhetstid på 70-talet, men de sista tio åren har han definitivt inte imponerat. Ur det perspektivet är det högst märkligt att han fortfarande verkar bära på ett stort förtroendekapital hos landets journalistkår.

Hösten 2007 menade Holmberg att regeringens opinionssiffror var så pass dystra att han under SCB:s demokratidag sade:

- Mitt stalltips är att regeringen Reinfeldt är rökt.

Enligt senare opinionssiffror uppenbarligen en något förhastad slutsats.

Än värre är hans agerande under SVT:s valvakor. För oss som älskar siffror, analyser och val blir sändningarna med Holmberg riktiga besvikelser. Möjligen beror det på en tilltagande ålder, men faktum är att han inte alls hänger med i resultatrapporteringen. Uppenbara slutsatser dröjer alldeles för länge, han blandar ihop siffror och presenterar materialet på ett ostrukturerat sätt.

Jag hoppas SVT vågar ta till sig behovet av förändring. Jag vet att det finns mängder med kompetenta, pålästa och pedagogiska statsvetare som är beredda att ta över arbetsuppgifterna. Tyvärr verkar SVT agera utifrån livslånga anställnignskontrakt. Är det möjligen LAS som spökar även där?

1 kommentar:

  1. Även rökta produkter har ett bäst före datum. Så också Holmberg. Ut med det gamla och in med det nya! Men finns det inte en fara med att se LAS-spöken överallt?

    SvaraRadera