söndag 13 september 2009

Tröttsam mediakonsumtion

Efter att ha konsumerat ett par nyhetsprogram och Agenda under kvällen kan man inte annat än konstatera att svensk debatt och nyhetsrapportering är oerhört förutsägbar.

Nyhetsuppläsaren på Rapport hann bara nämna i inledningen att en professor i rättsvetenskap gick till hårt angrepp på svenska myndigheter för att ha lämnat ut information till sina utländska kollegor i fallet Ghezali innan min fru gäspande konstaterade att Dennis Töllborg verkar vara i farten. En snabb slutsats som också mycket riktigt visade sig stämma. Hans "objektiva" uttalanden som professor är ungefär lika intressanta som Sören Holmbergs opinionsanalyser och det är märkligt att SVT gång på gång släpper fram hans förutsägbara utsagor.

Nästa besvikelse var Agenda och utfrågningen av de rödgrönas partiledare. Det var i sig inget fel på frågorna, men det var uppenbart att svaren hela tiden uteblev. Trots detta fortsatte programledaren efter manus med nästa fråga utan en enda relevant följdfråga. Ibland kan jag fundera på om utfrågare alltid ska vara objektiva och balanserade. Kanske det vore rimligare med sändningar där utfrågarna har en officiell politisk agenda och agerar utifrån denna. SvD:s och Aftonbladets websändningar där ledarskribenterna Sanna Rayman och Katrin Kielos leder utfrågningarna är ett exempel på program som jag tror kan vitalisera såväl den politiska debatten som mediabevakningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar