tisdag 29 september 2009

PPM och valfrihet

Mats Odell har idag lanserat ett nytt förslag som innebär förändringar i PPM-systemet. Förändringarna går ut på att det ska bli möjligt för myndigheten att ta ut avgifter för fondbyten samt att det ska finnas färdiga fondförvaltningstjänster där man kan nöja sig med att välja risknivå.

Exakt hur förändringarna ska utformas är ännu inte klart. Personligen kan jag se det rimliga i att införa en avgift för mycket frekventa fondbyten. En tanke är t ex tio fria byten per år, för att därefter ta ut en avgift till självkostnadspris. På så sätt kommer man undan att några få överaktiva individer skapar kostnader som delas av alla.

Det andra förslaget som går ut på att det ska finnas färdiga fondportföljer är oerhört märkligt. För det första så tillhandahåller redan mängder med aktörer denna tjänst idag mot betalning. Det är självklart inte statens uppgift att hålla dessa under armarna, men samtidigt måste det finnas tydliga regler från staten som gör det möjligt för varje aktör att planera sin affärsverksamhet. Det finns åtskilliga företagare som investerat mycket kapital för att utveckla och sälja tjänster anpassade till ett PPM-system som man, av naturliga skäl, har utgått från ska vara långsiktigt. Nu verkar det istället vara staten som ska tillhandahålla liknande kostnadsfria tjänster. En högst märklig näringspolitik som drabbar enskilda företagare hårt.

Nästa fråga blir vilka underliggande fonder staten ska välja. Detta val kommer, på ett eller annat sätt, att gynna enskilda företag. På vilka grunder ska man välja om man ska köpa förvaltningstjänsten från Handelsbanken, Lannebo, UBS eller Morgan Stanley? Blir inte det en märklig situation? Å andra sidan så sker detta redan idag genom AP-fondernas inköp av förvaltningstjänster.

Nej, hela systemet andas statlig överreglering. Mitt förslag är att avskaffa PPM och istället låta medborgarna ta hela ansvaret. Idag avsätts två procentenheter av inkomsten till PPM. Kan vi inte lika gärna få sänkt skatt med två procentenheter och själva välja exakt hur vi ska spara till vår pension ? Eller är det nödvändigt med statligt tvångssparande?

1 kommentar:

  1. Avskaffa skiten. Att införa avgifter för fondbyten är ju helt vansinnigt. Inte nog med att våra pengar är låsta, nu skall vi inte heller få förvalta dem som vi vill utan att bli skinnade YTTERLIGARE en gång av staten.. Något är för fan fel på detta landet.

    SvaraRadera