lördag 19 september 2009

Vansinnigt val

Imorgon är det dags för kyrkoval. Ett val som är precis lika viktigt som alla andra val, säger Mona Sahlin i Socialdemokraternas broschyr. Ur det perspektivet blir det spännande att se om Sahlin tänker åka till Mallorca för födelsedagskalas även torsdagen innan riksdagsvalet 2010. Som tur är för Socialdemokraterna så har Sahlin grovt fel om kyrkovalet och gör därför helt rätt i att lämna landet och gå på födelsedagsfest, långt borta ifrån det demokratiskt förkastliga kyrkovalet.

Det är snart tio år sedan vi separerade kyrka och stat. Trots detta envisas de politiska partierna med att ställa upp i valet. Detta är helt fel och mycket märkligt agerat. Svenska kyrkan är att betrakta som vilken fristående organisation eller samfund som helst. Detta tycks partierna ha missat. Det finns ingen som helst anledning till varför partierna ska engagera sig i styret av kyrkan. De kan precis lika gärna nominera kandidater till styret av Hare Krishna, Sveriges muslimska råd eller Brynäs IF.

I ett demokratiskt samhälle finns det en poäng i att det civila samhället i form av kyrkor, idrotts- och kulturföreningar får agera fritt från de som innehar den politiska makten. Denna del av demokratin måste de politiska partierna ta på allvar och omedelbart sluta med att engagera sig i styret av ett enskilt fristående trosamfund.

I morgon äger valet rum. För de som innehar rösträtt ser jag tre rimliga alternativ:

- Bojkotta valet och hoppas på att det sänder en tydlig signal att valen borde organiseras på annat sätt.

- Rösta på partier som endast är verksamma i kyrkan och som inte aspirerar på eller innehar regeringsmakten.

- Rösta på etablerade partier, men se till att kryssa kandidater som är beredda att aktivt verka för ett avskaffande av kyrkovalen i dess nuvarande form.

Däremot är det, i mina ögon, helt fel att rösta på ett etablerat parti och köpa partiets nomineringslista rakt av. Det är att aktivt bidra till ett samhälle som är lite mindre demokratiskt än vad som är nödvändigt. I framtiden hoppas jag att Svenska kyrkan kan vara en del av ett fritt civilt samhälle långt ifrån partipolitisk styrning och det skulle uppskattas om detta är sista gången detta spektakel äger rum.

2 kommentarer:

  1. Att bojkotta valet hjälper inte mot att skilja kyrka och partipolitik åt, man måste istället RÖSTA UT de politiska partierna och RÖSTA PÅ: FRIMODIG KYRKA

    FRIMODIG KYRKA vill avskaffa det partipolitiska valsystemet i kyrkan.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker även du skriver bra inlägg!

    SvaraRadera