onsdag 4 mars 2009

Åtgärder från regeringen

Efter Metalls uppgörelser om möjlighet till tillfälliga lönesänkningar/arbetstidsförkortning ökar nu kraven på att även såväl tjänstemän som ledning ska ta sitt ansvar och acceptera liknande åtgärder. Det är naturligt och sådana ågräder kan särkerligen vara en lösning för vissa företag med tillfälliga problem.

Inom fack- och arbetarrörelsen får Metall såväl skarp kritik som beröm för sitt agerande. Man är dock enig i kritiken mot regeringen som man tycker är alltför passiv och gör alldeles för lite för att motverka krisen. Denna kritik blir dock en aning komisk om man tänker ett steg längre.

Sverige har idag haft världens högsta alternativt näst högsta skattetryck på runt 48 % av BNP. Det finns således ingen annan regering som gör så mycket som den svenska. Det finns ingen regering som spenderar så mycket pengar och därmed finns det inget land i världen där staten och politikerna kontrollerar en sådan stor andel av verksamheten i samhället. Blir det inte då, mot den bakgrunden, lite lustigt att höra Sven-Erik Österberg och Thomas Östros aggressiva utfall? Kritiken lyder att regeringen inte gör någonting. Skattetrycket säger att regeringen gör absolut mest i världen. Varför väljer man att blunda för detta faktum?

Än mer komiskt blir det när samma Socialdemokrater hyllar de krisprogram som läggs fram av Sarkozy och Obama. Varför glömmer ni det faktum att den svenska regeringen spenderar betydligt mer pengar än dessa båda herrar?

Socialdemokraterna och Mona Sahlins hyllningar av Obama är nästan skrämmande och tyder på att hon mer ägnar sig åt verklighetsfrämmande drömmar än åt realistiska observationer. Obama står för ett skattetryck på 28 % av BNP. Regeringen Reinfeldt har sänkt det svenska skattetrycket till 48 % av BNP. Det innebär att Reinfeldt står för ett skattetryck som är 70 % högre än Obamas. Trots detta är det, enligt Sahlin och Socialdemokraterna, Obama som tar ansvar i krisen medan Reinfeldt har raserat det svenska samhället med oansvariga skattesänkningar.

Detta är intressant att tänka på när Socialdemokraterna går på i sin kritik mot regeringen. Varför ska vi öka skatteutgifterna ännu mer? Räcker det inte med att vi spenderar mest i världen? Är inte det ett krispaket som borde räcka?

1 kommentar:

  1. Ett bra sätt för regeringen att stimulera ekonomin är iof att sänka skatterna. Det är kanske det Östros/Sahlin mfl menar?

    SvaraRadera