fredag 27 mars 2009

Vidrigt lagförslag

Idag lägger Socialdemokraterna Mona Sahlin och Thomas Östros fram ett förslagDN-debatt. Förslaget går ut på att förmögenhetsskatten återinförs med höjt grundavdrag, fastighetsskatt för de med taxeringsvärden över fem miljoner samt höjd inkomstskatt för de som tjänar över en miljon per år. Detta beräknas inbringa fem miljarder kronor och är tydligen, enligt S-ledningen, Sveriges väg ur finanskrisen.

Detta är inte bara ett dåligt förslag som får klart tillväxthämmande följder. Det är dessutom ett fullständigt vidrigt förslag. Vi talar om en ny sorts lagstiftning som kommer att beröra några tusentalet individer. Att ha en lagstiftning som försämrar för en specifik och mycket liten grupp människor är det sista staten skall ägna sig åt.

Tanken på en sådan lagstiftning är djupt obehaglig för tankarna till riktigt mörka tider i mänsklighetens historia. Den stora pöbelns vilja att peka ut och sätta dit en specifik grupp har alltid funnits och genom historien utnyttjats av makthavare utan civilkurage. Här hittar vi allt från häxbränning till Hitlers speciallagstiftning som endast berörda judar. Vilken annan liten grupp i samhället, bortsett från med mest välbärgade, skulle politikerna kunna straffa genom en sådan specifik speciallagstiftning? Lagar som är till för att försämra för en grupp om cirka 20 000 individer tycker inte jag hör hemma i en rättsstat och jag tycker S-ledningen ska skämmas över detta fullständigt vidriga utspel.

4 kommentarer:

 1. Ypperligt av (s). Den samhällseknomiskt helt irrationella borgerliga skattesänkningshysterin, som enbart tjänar de välbeställdas egoism, driver vårt samhälle mot undergång.

  - Peter Ingestad

  SvaraRadera
 2. Kul Peter. Och vilka är dessa välbeställda? Sjuksköterskor, lärare, kontorsråttor? Eftersom du inte verkar ha koll på vilka som fått skattesänkningar antar jag att du inte jobbar själv. Skulle du haft ett jobb hade du vetat att du fått tusentals kronor om året i sänkt skatt.
  Kunskap är makt. http://www.jobbavdrag.se/

  SvaraRadera
 3. Att ge sig på sjuka och arbetslösa som lata fuskare och att undanta pensionärer från skattesänkningar som vi arbetande fått är ok då antar jag...

  Håller med dig i sak angående det socialdemokratiska förslaget (vilket även alla övriga riksdagspartier förutom vänstern också gör) men jag tycker att du drar på lite väl mycket när du menar att förslaget inte ens hör hemma i en demokrati/rättsstat.

  SvaraRadera
 4. Blev ett lite roligt syftningsfel i min kommentar. Att med sin politik peka ut arbetslösa och sjuka som lata fuskare menar jag. Inte att Alliansregeringen är lata fuskare.

  Rolig och välskriven blogg annars!
  /Magnus

  SvaraRadera