söndag 22 mars 2009

Frivillig spekulation

Idag har en undersökning signerad TT publicerats i tidningar så som DN och SvD. Innehållet i artikeln går ut på att bankerna skulle vara de enda vinnarna i PPM-systemet eftersom spararna ligger minus 33 miljarder samtidigt som avgifter på åtta miljarder tagits ut. Många kritiska röster hörs nu mot systemet och Thomas Östros är tvungen att påpeka att han var emot denna del av pensionsuppgörelsen, som han ändå röstat för!

Personligen anser jag att PPM är lysande. De kritiker som menar att svenska folket tvingas in i en börsspekulation har helt enkelt fel. Systemet går ut på att individen själv får välja vad han eller hon vill göra med sina pengar. Det går alldeles utmärkt att välja en kort räntefond och få en avkastning som motsvarar ett bankkonto. Det är således enkelt för dem som inte vill ägna sig åt börsspekulation att undvika detta genom ett aktivt val. Värre är det då med de andra pensionsdelarna som förvaltas av t ex AP-fonderna. Här kan individen inte själv välja bort denna börsspekulation. Trots detta är PPM-kritikerna oerhört mycket mer nöjda över system där politikerna fattat besluten åt dem. Trots att det kan innebära mycket mer av aktieägande och börsspekulation. Märkligt!

PPM innebär endast att individen själv får styra över en liten del av pensionen. Alternativet är att politikerna fattar alla beslut. Av någon märklig anledning tycks stora delar av svenska folket föredra ett sådant system. Detta är märkligt med tanke på att samma grupper människor ofta kan uttrycka ett ganska kraftigt politikerförakt. Hur går det ihop? Jag tror att det beror på okunskap och massmedias beskrivning av systemet.

Det är ingen slump att TT gör denna undersökning just nu istället för för två år sedan då rubriken hade varit vilka stora vinster svenska folket gjort. Det är ingen slump att man skriver att PPM-systemet skapar stora vinster till bankerna istället för att fokusera på att dessa vinster beror på att svenska folket själv valt dessa mer kostsamma aktiefonder istället för de nästintill kostnadsfria räntefonderna. Man kan således, mot den bakgrunden, använda avgiftsuttaget som ett bevis för hur stort förtroende svenska folket har för dessa fondförvaltare. Men eftersom massmedia älskar att skandalisera är det givet att statistiken och artikeln inte får den vinklingen.

Här har vi ett system där alla får välja det man vill. Dyr eller billig förvaltning, aktier eller inte, etiskt eller ej? De som är emot den "oetiska spekulationsivern som bara gynnar bankerna" kan lätt välja en kort räntefond som är etiskt förvaltad och med nästan obefintlig kostnad. Men detta tycker man är fruktansvärt. Istället vill man att politikerna bestämmer vem som skall förvalta pengarna i ett system där aktiespekulationen är oundviklig. Detta är trist, inkonsekvent och mycket märkligt. Själv blir jag ledsen när inte den enklaste debatt kan föras sakligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar