onsdag 8 april 2009

Hylla mördare?

Annika Östberg har släpps från det amerikanska fängelset och anlände tidigare idag till Sverige. Hon har suttit fängslad väldigt länge och jag har absolut inget emot att hon utlämnas till Sverige och skulle inte heller uppröras om hon släpptes fri. Däremot är mediarapporteringen under all kritik.

Man kan få intrycket av att det handlar om en oskyldig svensk kvinna som suttit fängslad på lösa grunder av onda USA. Riktigt så är inte fallet. Hon har erkänt att hon huggit ihjäl en man samt är fälld för medhjälp till ytterligare två mord. Det är lätt att glömma bort när man följer svensk mediarapportering.

Bloggaren Dick Erixon skriver bra i ämnet och gör en jämförelse med Malexandermorden som var en liknande situation. Alla tre inblandade dömdes där för delaktighet i polismorden trots att det var en som avlossade de dödande skotten. Få framställer dessa gärningsmän som hjältar på samma sätt som man gör med Annika Östberg. Det är obehagligt när den onyanserade nationalismen tar över i nyhetsrapporteringen. Samma sak har hänt förr. Hur tydlig bild har vi egentligen fått över Calle Jonssons inblandning i det uppmärksammade mordförsöket på Kos?

4 kommentarer:

 1. Kan inte riktigt se att hon hyllas i media? Däremot framställs hon som ett offer, vilket jag inte kan annat än hålla med om att hon var. Inte många saker i hennes liv har hon valt själv, utom det med facit i hand fatalt dumma valet att hålla ihop med mannen som förstörde hennes liv genom att begå två nord i hennes närhet.
  Hon gjorde många misstag, hon var ingen ängel, men hon har haft en extrem otur, och jag är glad att hon får en chans till ett liv nu, och hoppas att hon använder det till något bra.

  SvaraRadera
 2. ...bara otur, och så ett offer (för en man förståss).....

  Det är möjligt att hon nu har sonat sin del i morden men att kalla henne för ett offer med extra mycket otur är nog att nedvärdera hennes roll i det hela. Även om det inte var hon som handgripligen utförde morden så var hon med.....TVÅ gånger vill jag minnas att det var. Om man kallar henne för ett offer med otur så har man bara idiotförklarat henne också. Till sist så får man faktiskt ta ansvar för sitt eget liv.

  SvaraRadera
 3. Hon har ju själv erkänt dråp på egen hand på en man innan de två morden. Hur ska du vinkla det för att hon ska bli ett offer?

  Det var en man så han måste rimligen ha hotat henne till självförsvar och då var det enda rimliga att döda honom?

  SvaraRadera
 4. Antar att ni som kommenterat inlägget tidigare har läst förundersökningen och domarna mot Annika? Där framställs hon ju inte som ett offer utan tvärtom som den drivande i polismorden plus att hon faktiskt är fälld för ett dråp sen tidigare. Var det också otur/en pojkväns fel? Tycker precis som Bjerke att hon nu sonat sitt straff och därför bör släppas men rapporteringen om henna är mycket märklig. Tror inte vi få läsa liknande artiklar om Tony Olsson om 10 år....

  SvaraRadera