torsdag 30 april 2009

Patetisk piratröst

Dagens Nyheter presenterar idag en opinionsundersökning som visar att Piratpartiet skulle få 5,5 % av rösterna och därmed få en representation i Europaparlamentet. Piratpartiet, och partiledare Falkvinge, har förvissa haft en positiv inverkan på den svenska demokratin genom nya infallsvinklar och ska ha beröm för sitt engagemang i integritetsfrågor. Däremot tycker jag att det vore djupt olyckligt om Piratpartiet blev invalt i Europaparlamentet. Vi talar om ett parti som driver fildelning som sin enda fråga, vilket innebär att man struntar fullständigt i vård, skola, omsorg, försvar, skatt, A-kassa, sjukvård och polisväsende.

Att mot den bakgrunden rösta på Piratpartiet i ett demokratiskt val är patetiskt. Man väljer därmed att frånsäga sig sitt inflytande i alla andra frågor som inte rör fildelning. En sådan röst är ett rent hån mot de miljarder människor som idag lever i diktaturer och som endast kan drömma om rösträtt. Min önskan är att väljarna är beredda att ta ett lite större samhällsansvar än att försvara rätten till gratis nedladdning av en film som kostar 40 kronor att ta del av med lagliga metoder.

40 kommentarer:

 1. ursäkta mig men fildelning är verkligen inte PP:s enda fråga. ser inte ut som du kollat på partiprogrammet ens.

  SvaraRadera
 2. Vad har "vård, skola, omsorg, försvar, skatt, A-kassa, sjukvård och polisväsende" gemensamt? Jo, det är att det är frågor som påverkas av riksdagsval, men knappt alls av EU-val. Bättre argument tack

  SvaraRadera
 3. "Vi talar om ett parti som driver fildelning som sin enda fråga"

  Du verkar då påläst, efter ett sådant uttalande slutade jag tvärt läsa, Fakta borde vara ett ledord för dig.

  SvaraRadera
 4. Låt de andra partierna syssla med de frågor de vill, så kan Piratpartiet syssla med sina frågor.

  Om vi låter gammelpartierna härja fritt så står förtrycket för dörren. De måste få sig en tankeställare nu. Annars kommer den viktigaste uppfinningen sedan tryckpressen inte lyckas växa till sin fulla potential. Detta är precis lika viktigt, om inte viktigare, än försvar, a-kassa, sjukvård och polisväsende.

  SvaraRadera
 5. Fildelning? Njae, det är lite större än så :P

  SvaraRadera
 6. "[...] ska ha beröm för sitt engagemang i integritetsfrågor. Däremot tycker jag att det vore djupt olyckligt om Piratpartiet blev invalt i Europaparlamentet. Vi talar om ett parti som driver fildelning som sin enda fråga."

  Hur kan du ignorera det du själv säger efter endast en mening? En enda punkt?

  Du berömmer honom för engagemanget i integritetsfrågor men meningen efter ignorerar du det (det som är partiets sanna kärna som driver all dess politik!) och säger att det handlar om fildelning?

  Jag skulle uppskatta om du tar och rättar till detta så att man förstår vad du egentligen tror och menar.

  SvaraRadera
 7. Fildelning?? Jag röstar på piratpartiet för att de har hörsammat min oro över mina medborgerliga rättigheter. Jag rekommenderar dig att läsa Datainspektionens integritetsrapport för 2008, det är en tragisk läsning om otaliga övergrepp på den personliga integriteten. FRA massavlyssning av hela det svenska folket och allt jag gör på internet.Trafikdatalagringsdirektivet, korruption av poliser och domare i rättsväsendet, mitt framför medias kameror. Hela världen tappar hakan över Sveriges nya riktning. Men så fort man tar sitt ansvar och röstar på de människor man har förtroende för, då blir man mindervärdesförklarad som fildelare. Nej du kära vän, en röst på Piratpartiet är en röst på oköpta människor med råg i ryggen, villiga att försvara mina demokratiska rättigheter. Tror du att piratpartiet bara vill ha gratis olaglig fildelning så har du missat att läsa partiprogrammet och de otaliga bloggdiskussionerna på nätet.

  SvaraRadera
 8. Läs igenom Piratparties partiprogram. Det är väl inte för mycket begärt om du ska kritisera dem?

  Dessutom har de visst en plan för alla andra frågor. Men jag tänker inte berätta den för dig - du kan säkert läsa själv på deras website.

  En röst på Piratpartiet är en röst på det enda partiet som tar dig på allvar. Alla andra partier struntar i dig och gör som de själva vill.

  SvaraRadera
 9. "ett parti som driver fildelning som sin enda fråga"

  Du verkar inte vara nått vidare påläst vill jag påstå.

  SvaraRadera
 10. Visst överdriver jag en aning och visst handlar Piratpartiet om något bredare frågor än en gratis söndagsfilm. Men man är absurt tyst i alla frihetsfrågor som ligger utanför Internet. Det kan handla om t ex kameraövervakning i tunnelbanan eller vårt svenska skattesystem. Det är, i mina ögon, integritetskränkande ur den aspekten att jag som individ betalar in största delen av mina ihoptjänade pengar till ett system där konsumtionen sedan helt skall styras av politiker. Detta är, i mina ögon, en inskränkning av individens frihet som är värd att bekämpa. Här väljer Piratpartiet att lägga ned sin röst. Det håller inte att inte ha en åsikt i t ex skattefrågan!

  SvaraRadera
 11. "Det håller inte att inte ha en åsikt i t ex skattefrågan!"

  Det gör det visst, om man tycker att yttrandefrihet, demokrati, integritet, frihet att sprida information och rätt till anonymitet är viktigare än några procent i en skattesats.

  Alla andra partier har skattepolitik. Varför i helsike skall piratpartiet ha det också? Piratpartiet tar ställning för demokrati, för oavsett hur skattesatserna i denna demokrati ser ut, så är det bättre än korporativistisk, företagsägd neofascism. Bättre då att lämna ekonomifrågorna åt de partier som tycker att ekonomi är det viktigaste vi har.

  SvaraRadera
 12. Vilka MILJARDER människor lever idag i diktatur? Jag kommer faktiskt inte på en enda miljard som gör det.

  SvaraRadera
 13. Är du inte bekant med Kina, campkent?

  SvaraRadera
 14. Kineserna har demokratiska val ofta eller? 1.4 miljarder bara där.

  SvaraRadera
 15. rysslnad har en låtsas demokrati, du får rösta men det finns bara ett parti:D..

  SvaraRadera
 16. Men alla andra partier är ju inkompetenta när det kommer till dessa viktiga frågor. Och jag skiter ärligt talat i huruvida jag betalar ett par tusen mer eller mindre i skatt om året. Och vårdköerna lär bli både kortare och längre de närmaste tio eller tjugo åren. Men när det börjar tafsas på grundläggande mänskliga rättigheter bryr jag mig. Som fan. Och jag räknar oövervakad kommunikation med mina medmänniskor dit. Och mycket annat som Piratpartiet förstått.

  Frågor kring vård, skola, omsorg, försvar, skatt, A-kassa och sjukvård är sekundära när vi är på väg mot ett korrupt övervakningssamhälle där lagar skrivs av de rikaste företagen istället för av folket.

  SvaraRadera
 17. Kina har val. Och skriver man miljarder brukar man syfta på flera miljarder, inte 1.

  SvaraRadera
 18. Grejen är väl den, att om de onda, låt oss kalla de upphovsrättsindustrin eller kanske fransmännen, får som de vill så kommer du aldrig att behöva känna till att människor lever i diktatur i Kina, Ryssland eller vad du nu vill. Vad ska du göra då, höja skatten på mjölk, för att få reda på att det finns folk i andra delar i världen som dör i misär och förtryck? Det är där hela ditt argument faller och det är därför som Piratpartiets politik och endast Piratpartiets politik inte bara räddar oss från Storebror utan faktisk bidrar till att rädda HELA världen!

  SvaraRadera
 19. Utan Piratpartiet,,ingen demokrati!

  SvaraRadera
 20. Jag hade tänkt lägga ner lite jobb på en kommentar, tills jag läste vad bloggaren hade att säga. Om han inte orkar lägga ner tid på argument, logik eller ens grundläggande kunskaper...varför ska jag orka?

  Piratpartiet är ett av två val jag har till EU-valet. Förrädarna i riksdagen är bara att glömma, om det vore patetiskt att rösta på något parti så vore det ett av dem.

  Men det lär bli Sverigedemokraterna. De är lika förtjusta i statens nya kontrollbehov som PP men vill dessutom att svenska flickor ska slippa bli våldtagna, något jag (till skillnad mot riksdagspartierna) håller med om. Två bra saker är bättre än en.

  SvaraRadera
 21. Moderaterna är ett enfrågeparti med kapitalism som enda fråga.
  Sossarna är ett enfrågeparti med arbetarefrågan som enda fråga.
  Kristdemokraterna är ett enfrågeparti med religion som enda fråga.
  Miljöpartiet är ett enfrågeparti med miljön som enda fråga.
  ...
  Visst låter det patetiskt att prata på det sättet? Men visst, om vi vill göra det så är Piratpartiet ett enfrågeparti med DEMOKRATINS GRUND som enda fråga.

  För mig är valet solklart.

  SvaraRadera
 22. Illvill: Ledsen att göra dig besviken, men Sverigedemokraterna gick ut med att de var för FRA innan det blev uppståndelse om alltihopa. Titta själv på vad de säger (eller rättare sagt inte säger) om övervakning på sin hemsida, i sitt partiprogram, samt vad deras ideologi säger.

  SvaraRadera
 23. Individer utan hjärna ska inte uttrycka åsikter. Att överhuvudtaget påstå att PP handlar om fildelning är det dummast jag hört på länge.

  SvaraRadera
 24. jävla idiotinlägg. läs vad de tycker innan du kläcker ur dig nåt.

  Nästan alla de områden du tog upp kan ju ses ur PPs perspektiv

  SvaraRadera
 25. Den enkla sanningen är att fler och fler människor har svårt att engagera sig i de klassiska frågorna om inte ens så grundläggande saker som mänskliga rättigheter fungerar i dagens sverige.. Gör lite research innan du kastar ur dig saker. Tack.

  SvaraRadera
 26. Jag tycker snarare att M och S är ett hån mot demokratin, mänskliga rättigheter och integritet.

  SvaraRadera
 27. "överdriver lite" ? Bjerke, du inte bara överdriver, dina argument är lika tunna som vatten. Läs på innan du börjar kritisera. Att du inte gillar PP är ju upp till dig men far inte med rena lögner.

  SvaraRadera
 28. Jag har inga som hellst problem med att "strunta i vård, skola, omsorg, försvar, skatt, A-kassa, sjukvård och polisväsende". Vi har i stort sett ett redan uppsatt system som på sin höjd kommer få några detaljer ändrade beroende på vilka partier som styr för stunden.

  SvaraRadera
 29. "En sådan röst är ett rent hån mot de miljarder människor som idag lever i diktaturer och som endast kan drömma om rösträtt."

  Jösses, genom att rösta på de "etablerade" partierna i riksdagen, det är ju då man hånar alla dessa människor. Riksdagen vill ju ta bort våra friheter som våra förfäder slogs och dog för!
  EU vill införa en stat som liknar Kina. Och dom vill få det att verka som om det skett demokratiskt dessutom!
  Hur tror du igentligen det ser ut för nån som lever i en diktatur och som tittar hur vi i "väst" "tillåter" våra myndigheter att mer och mer införa övervakning i "anti-terrorismens" namn?
  Dom måste tycka vi är helidioter!
  Utan demokratiska fri- och rättigheter, som faktiskt är det PP slåss för, så spelar inte vård, skola, omsorg, försvar, skatt, A-kassa, sjukvård och polisväsende någon roll längre.

  SvaraRadera
 30. "En sådan röst är ett rent hån mot de miljarder människor som idag lever i diktaturer och som endast kan drömma om rösträtt"

  För min del så tror jag att dessa miljarder människor skulle tycka att det var viktigare med frågor som rör övervakning av medborgarna än hur många procent i bidrag de ska få för att inte jobba, eller om barhemmet ska ha en extra anställd per tre barn eller ej.

  SvaraRadera
 31. Folk som kräker ur sig vad som helst utan att läsa på är patetiska! Läs på! Det handlar om så mycket mer än fildelning. Läs på! Eller vakna! Eller gå och lägg dig.

  SvaraRadera
 32. "En sådan röst är ett rent hån mot de miljarder människor som idag lever i diktaturer och som endast kan drömma om rösträtt."

  Ursäkta mig, men det är faktiskt de nu styrande partierna som håller på att montera ner demokratin här i landet (For your information, demokrati är mer än bara allmän rösträtt). Jag tror knappast att "de miljarder människor som lever i diktaturer" får större chanser att en dag få leva i ett demokratiskt samhälle av att vi går samma väg.

  Läs gärna Christian Engströms inlägg om demokrati och "splatterskydd" som på ett mycket bra sätt förklarar läget.

  SvaraRadera
 33. Anders Troberg30 april 2009 11:02

  Illwill: Är det så du känner så tycker jag att du inte ska rösta på PP. Vi varken behöver eller vill ha sådana influenser i partiet, även om det kostar oss en röst.

  SvaraRadera
 34. Jag säger som alla andra, det ÄR inte för mycket begärt att ta sig ynka fem minuter till att läsa på ett partis politik innan man skriver ett sågande inlägg som inte innehåller mycket rätt. Det är tröttsamt att folk bara häver ur sig strunt hela tiden, och sedan inte ens tar ansvar för vad de skriver. "Överdriver lite". Jo tjena. Du hade helt enkelt riktigt fel, erkänn det istället och stå för det. Läs på, gör om gör rätt. En tjatig uppmaning, men den tycks sannerligen behövas.

  SvaraRadera
 35. "Kina har val. Och skriver man miljarder brukar man syfta på flera miljarder, inte 1."
  Ja Kina har val där man kan gå och rösta på ett endaste parti. Kina är heller inte så olikt Sverige på en punkt och det är att i lägre nivåer så finns det debatt och ideér, men när beslutande röstning ska ske röstar man som partiledningen säger.

  SvaraRadera
 36. Om vi inte ser upp så är Sverige snart likt Kina vad gäller censur av information till medborgarna, och då kan vi snart lägga till våra nästan 9 miljoner människor till de miljarder som önskar demokrati.

  SvaraRadera
 37. "en positiv inverkan på den svenska demokratin genom nya infallsvinklar och ska ha beröm för sitt engagemang i integritetsfrågor."

  Sen skriver du att Piratpartiet bara bryr sig om fildelning! Jo tjena. Jag röstar på Piratpartiet för att de bryr sig om demokratin och integritet. Vård, skola, omsorg, försvar, skatt, A-kassa, sjukvård och polisväsende känns inte så jävla viktigt om demokratin är hotad.

  SvaraRadera
 38. http://svtplay.se/t/102534/aktuellt

  Christian Engström intervjuas i SVT:s Aktuellt. Jag har aldrig sett en politiker bli så avklädd sedan utfrågningen av Ian och Bert 1991.

  - I alla övriga frågor ska vi rösta med gruppen.

  Denna grupp är, enligt Engström, antingen de liberala som betstår av t ex Centerpartiet och Folkpartiet eller de Gröna som representeras av Miljöpartiet.

  Detta innebär att en röst på Piratpartiet lika gärna kan vara en röst på Miljöpartiet som Folkpartiet. Vad det blir meddelas efter valet. En röst på Piratpartiet är därmed ett hån mot demokratin och en spottloska i anstiktet på de miljarder som lever i diktaturer och som drömmer om rösträtt.

  Alla ni som hävdar att Piratpartiets partiprogram omfattar det mesta. Hur förklarar ni ett sådant svar? Ser ni ingen skillnad på Folkpartiet och Miljöpartiet?

  SvaraRadera
 39. Bjerke: Jag håller med dig om att det finns många andra viktiga frågor även om man sätter integritet i första rummet, skattesystemet som du nämner exempelvis. Men vilket parti ser du arbetar för att förändra det? Till och med moderaterna tycks ju numera fundera på att höja skatten.

  Dick Erixon har också en intressant reflektion kring att EU-parlamentet är som gjort för enfrågepartier, till skillnad mot riksdagsvalet:

  http://erixon.com/blogg/2009/05/piratpartiet-som-gjort-for-eu/

  SvaraRadera