måndag 13 april 2009

Kvällstidningspopulism

Det finns alldeles för mycket populistiska förslag i svensk politik. Det värsta exemplet hittar vi förstås hos Sverigedemokraterna, men de förekommer bland samtliga våra riksdagspartier. Att Socialdemokraterna i bonusdebatten plötsligt inte tycker att 57 % är en tillräckligt hög marginalskatt är ett aktuellt exempel. KD:s utspel för sänkt bensinskatt innan valet kan också räknas till samma kategori. Jag önskar att vi kunde slippa denna typ av utspel i svensk politik, men risken är uppenbar att de belönas av väljarna.

Vissa väljargrupper är tyvärr inte alltid rationella i sin politiska analys. Innehållet i våra kvällstidningar styrs förstås av vad som säljer mest. Tidningarna får ofta kritik för sitt innehåll, men att man anpassar produkten efter kunden är högst rimligt. Däremot kan man undra hur kunden resonerar?

Ett av de mer absurda inslagen i kvällstidningarna är Aftonbladets frågespalt till någon form av spådam. I gårdagens tidning frågar en familj om de kommer att hitta något hus de har råd att köpa. Spådamen SolBrith Rönnqvist svarar då:
"Nu är inte rätt tid att köpa hus. Ta det lugnt i minst ett år till. Räntan är alltför instabil och hög nu. Bida därför er tid."

Inte nog med att man ger spådamen mediautrymme. Man låter henne dessutom kasta ur sig de mest absurda påståenden. Hon kanske kan se in i framtiden, men hon kan definitivt inte ta till sig aktuell samhällsinformation. Finns det någon annan i samhället som tycker att en styrränta på 1,0 procent är hög?

Aftonbladet vet av erfarenhet att denna typ av inslag säljer tidningar. Ur det perspektivet är det kanske inte så förvånande att vi ser populistiska inslag i politiken. De säljer. Därför är det viktigt att det finns en motkraft mot denna typ av obehagliga utspel. Inte minst har vanliga partimedlemmar ett ansvar att ta avstånd från sina partiledningars mest desperata utspel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar