måndag 6 april 2009

Synd för Socialdemokratin

En enhällig LO-styrelse ger nu Wanja Lundby-Wedin ett fortsatt förtroende som LO-ordförande. Ur LO:s och Socialdemokraternas perspektiv så tror jag inte att man fattat rätt beslut. På detta sätt kommer diskussionen leva vidare under lång tid framöver.

Därmed inte sagt att jag tycker det hade varit rättvist om hon hade tvingats att lämna sin post. Mediadreven är hårda och personligen tycker jag att det är rimligt att det finns ett visst utrymme för misstag även av makthavare. Ur det perspektivet är det sunt att hon fortsätter även om jag tror att det skadar hela arbetarrörelsen. Man kan då också fundera över vad som ligger bakom beslutet att ge henne ett fortsatt förtroende. Några anledningar kan vara att hon sedan tidigare haft ett stort stöd, att det saknas bra tänkbara efterträdare samt att LO vill markera sin självständighet mot det Socialdemokratiska partiet som genom Sahlins kritik haft synpunkter på hur facket ska skötas.

Många Socialdemokratiska sympatisörer hyllar nu beslutet och den styrka LO visar upp genom att stå emot, vad man menar är ett borgerligt, mediadrev. Några exempel hittar vi i form av Anna Vikström och Lennart Holmlund som bloggar i ämnet och där Umeås kommunalråd skriver: "Frågorna om varför media har ett större intresse att bedriva häxjakt på socialdemokrater kommer vi nog aldrig att få svar på men som jag ser det är det ett klart och tydligt ställningstagande från medias sida."

Den typen av uttalanden tyder på en omvärldsbild som präglas av paranoida drag. Eller har dessa båda glömt skriverierna om Borelius, Schenström och Stegö-Chiló där den sistnämnda avgick på grund av obetald TV-licens? Samma avgift som statsministerkandidat Sahlin också valt att avstå ifrån samtidigt som hon spenderade 57 000 kronor av skattebetalarnas pengar för privat bruk.

Sanningen är att mediadreven är hårda och skoningslösa, men att de skulle vara ute efter att jaga enbart Socialdemokrater är trams. Mängder med undersökningar visar istället att de rödgröna har ett extremt stort sympatiövertag i journalistkåren.

Att mediabevakningen är massiv och att utrymmet för misstag är minimal är det tyngsta argumentet till varför tunga makthavare i alla sektorer förtjänar att få bra betalt. Det ter sig en aning ironiskt i Wanja Lundby-Wedins fall, men är samtidigt grunden till varför dessa problem har uppstått. Den Socialdemokratiska ledningen gör många och hårda retoriska utfall mot höga löner. Samtidigt tycker man bevisligen att en LO-ordförande skall ha sex gånger så hög lön som en anställd inom Kommunal. Jag tycker lönedifferensen är fullt rimlig, vilket också fack och den Socialdemokratiska ledningen tycker. Problemen uppstår när man inte är villig att stå upp för denna åsikt och förklara hur man argumenterar inför medlemmarna. Jag tror att Lundy-Wedin kommer att få fortsätta att höra kritiska röster länge till, men i grund och botten är problemet hennes tidigare onyanserade retorik som hon bevisligen inte tror på fullt ut. Som man bäddar får man ligga!

3 kommentarer:

 1. Att säga ett och göra ett annat är den hycklande socialdemokrtiska partielitens problem. Att skylla på mediadrev som vissa tycks göra visar bara hur litet man förstått.

  Att sedan Lundby-Wedin vill förlänga pinan är beundransvärt och som vän av vår styrande Allians sänder man en tacksamhetens tanke till henne.

  SvaraRadera
 2. Nu skall vi vara seriösa här, och hålla huvet varmt och hjärtat kallt men vice versa såsom Valfrid PJ Linderman i Svenska Dagens Aftonpress har anmodat. Mona Sahlin visar ledarskap och kanske inte det. Wanja Lundby-Wedin sitter kvar i god och tveksam samarbetsinriktad saltsjö bad och anda. Landet behöver en samlande regering. God svensk tiger. Sätter människan i centrum. Politik, det är att välja, det. Ät Wallenbergare!

  - Ture Ingestad, min bror

  SvaraRadera
 3. Socialdemokratiska Partiet är de som i verkligheten har total kontroll över LO, inte LOs medlemmar, och partitoppen inklusive LOtoppen är genomsyrad av vänskapskorruption där de skyddar varandra och ger varandra lönsamma uppdrag, o eftersom det inte är politiskt korrekt att avskeda en kvinna idag, ni har ju alla sett och hört hur drevkvinnorna höjt rösten mot alla som vågar kritisera Vanja, så var det omöjligt för de socialdemokratiskt styrda fackförbundspamparna att avskeda Vanja. Vanja har INTE förtroende från en majoritet av LOs medlemmar men detta är som sagt irrelevant för det är ju inte medlemmarna som bestämmer i LO utan det är ju det socialdemokratiska Partiet som styr LO.
  Vanja och hennes socialdemokratiska propagandaorganisation LO gav partiledarposten till Mona trots att Monas personliga skandaler o uttagna ”förskott” på lönen gjort henne politiskt död, o nu betalar Mona tillbaka genom att indirekt beordra LO att behålla Vanja som ordförande.
  Eftersom Vanja, liksom Mona, är kvinna så är det idag omöjligt att avskeda henne för det finns idag inget mer politiskt inkorrekt än att avskeda en kvinna. Vanja har grovt svikit LOs mest grundläggande värderingar när hon själv i AMFs styrelse agerat på precis det sätt som hon och LO kritiserat giriga kapitalister i företagsstyrelser för. Både Vanja och Mona är i praktiken omöjliga att avskeda just på grund av att de har politiskt korrekt kön.

  SvaraRadera