onsdag 22 april 2009

Skattepengar till Gardell?

Idag varslade Volvo ytterligare 1500 om uppsägning. Tragiskt för de drabbade och trist för svensk ekonomi att läget är bekymmersamt. Samtidigt kan jag inte sluta att förvånas av alla Socialdemokratiska krav på stödåtgärder till krisdrabbade industriföretag. Bland kritikerna hittar vi kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlund som på sin blogg frågar sig om regeringen ska låta Volvo lastvagnar dö?

Volvo gjorde så sent som 2007 en vinst på närmare 20 miljarder kronor. Nyligen valde man att dela ut fyra miljarder till aktieägarna med Cevian och Christer Gardell i spetsen. Dessutom såg man ett behov av att investera närmare en miljard i privata flygplan till ledningens förfogande. Till det bolaget vill Socialdemokraterna skicka våra skattepengar. Vart ligger det rimliga i detta?

En fungerande marknadsekonomi bygger på principen att det är ägarna som skall styra företagen. Därför tycker jag att det är fel att vi andra ska ha synpunkter på hur bolaget spenderar sina tidigare vinster. Visst kan man undra hur det står till med ledningens och ägarnas lyhördhet och förmåga att undvika kritik, men det innebär inte att de inte har rätt att själva välja vad man skall göra med sitt kapital. På samma sätt är det grundläggande att vi inte har ett system där ägarna slipper ta ansvar för sitt bolag i dåliga tider. Att kasta in skattemedel i förlustbolag är en vansinnig tanke som upprör. Men kanske är det vad Socialdemokraterna kallar blandekonomi? Ägarna tar vinsten och skattebetalarna förlusten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar